- 11 kg

On September 28, 2010, in Mina tankar, Skönhet&Hälsa, by Supermadde

Det är en del som har frågat mig hur jag har gjort för att gå ner så mycket i vikt. Jag tänkte ägna detta inlägg åt att dela med mig lite av den resa jag har gått igenom denna sommar/vår/höst.

Mitt mål har hela tiden varit att komma tillbaka till den jag var innan jag tog bort mitt ben, både i vikt och när det gäller träning. Det är den jag är och det är det jag älskar. När jag och Anders blev tillsammans så blev det självklart den så kallade samboeffekten, vi mös ofta med god mat och tilltugg, mycket läsk och annat smått och gott. Den fällan som många hamnar i.
Sen har jag nog själv tappat bort mig ett tag, inte velat aktivera mig fysiskt – trots att det är det jag älskar. Jag var ett tag en ganska bekväm person som gärna inte gick omvägar för att komma någonstans.

Självklart gick jag i fällorna som många andra, ta en Naturdietshake på kvällen istället för middag, “ät inte det”, räkna points och man får absolut INTE dricka Coca Cola etc etc… Jag ville ju självklart gå helst 5 kg på en vecka, kort och snabbt resultat som sedan inte håller i längden.

Jag tror att min motivation och sporre kom när vi flyttade hit till hästgården, för här såg jag en automatisk “aktivitet” varje dag. Bara såna små saker som att gå ner till stallet fram och tillbaka, börja gå längre promenader med Cira (utan elopeden) och att gå både promenader på kryckor och sen även på protesen i den mån det funkade.

Om ni kommer ihåg så skrev jag ju en hel del om mina promenader under senvåren/sommaren och största dagen för mig var när jag klarade av att gå 5 km på protesen, det var lyckans dag! Jag var så otroligt stolt över mig själv, att jag fixade det (utan att dö av skavsår när jag kom hem). Min drivkraft har hela tiden varit att känna varje kväll när jag gått och lagt mig, känna att jag har aktiverat mig på något sätt under dagen. Det behövde inte vara något stort, för Rom byggdes inte på en dag – inte heller viktnedgång.

Jag har lagt om min kost väldigt radikalt och jag har framförallt ändrat mitt synsätt på mat och godis. Den främsta skillnaden gentemot andra gånger jag har gått ner i vikt, är att jag nu INTE ger mig en massa “No – no:s”. Jag får äta allt jag vill – men i viss måtta. Istället för att dricka en halvliter coca cola på lördagen, kanske jag njuter av ett litet vanligt glas istället.
Jag har lördagen som en dag då jag får “äta allt jag vill – hur mycket jag vill”. Oftast blir det inte så värst mycket, men det känns skönt att veta att jag får äta vad jag vill. Jag tror att vi bara triggar hjärnan med en massa dumheter genom att säga att vi “inte får”. För det slutar oftast i frosseri (been there – done that)

Det jag även har märkt är att jag mår bättre i magen när jag inte äter pasta, vitt bröd och potatis mm. Det har egentligen ingenting med att jag äter efter någon GI-metod att göra, utan det handlar om att jag mår mycket bättre i kroppen. Jag tänker äta för min egen skull, och framförallt äta det jag själv mår bra av. Naturligtvis äter jag även den typen av produkter också, men inte alls till vardags, utan bara ibland.

Jag äter ett stort mål mat om dagen, antingen sen lunch eller tidig middag (förutom frukost, mellanmål och kvällsmål förstås). Det är av den enkla anledningen att jag inte tror på att äta en stor middag på kvällen, för jag gör inte av med den energin från maten under kvällen. Då är jag oftast inne i huset, tar det lugnt osv. Jag försöker vara som mest aktiv under dagen (och det är oftast då jag tränar), och därför känner jag att det är viktigare att lägga det stora målet mat kring det.

Jag skulle ljuga för er om jag säger att jag inte är stolt över mig själv, för självklart är jag det! Jag har nått mitt stora mål (som jag inte trodde att jag skulle fixa) helt på egen hand, med mig själv som största PT och med min egen motivation. Varje gång jag tycker att ett träningspass är jobbigt och jag är nära att ge upp, ser jag bilden på den jag vill vara innanför mitt huvud och då kämpar jag automatiskt vidare. Det är enkelt att sitta i soffan och äta chips och dricka coca cola och det är även en sak jag brukar säga till mig själv när jag tycker att det är jobbigt. Det triggar mig och gör mig förbannad och då vill jag än mer ta kommandot igen över min egen kropp.

Jag vill inte gå ner mer i vikt nu, utan jag vill forma kroppen tillbaka till det den en gång har varit. I dagsläget så försöker jag träna ca 4 dagar /vecka. Två simpass och två styrkepass. När jag simmar, simmar jag minst 1km och sedan kör jag 15 minuter intervallträning med flytbälte mm. Sen när jag kör styrketräning cyklar jag ca 10 minuter som uppvärmning, sedan rygg-biceps+ mage och andra passet bröst, triceps, axlar + mage – och alltid avslutar jag med ca 10 minuter på crosstrainern. Känns göööörbra!!!

En viktig aspekt i allt detta handlar inte bara om själva vikten, utan framförallt om min framtid. Jag har trots allt bara ett ben som ska hålla hela mitt liv och därför vill jag inte väga för mycket för att skona både ben och resten av kroppen. Mår själen och kroppen bra, då lever man längre!

Nu ska jag gå och lägga mig och mysa med Anders, men lämnar här en liten sammanfattning:

1. Lagt om kosten och äter det jag mår bra av (både fysiskt och själsligt)
2. Skippat “No no:s” utan äter allt – i viss mängd och vissa dagar
3. Försöker vara aktiv varje dag, oavsett hur litet eller stort
4. Tränar 4 dagar i veckan, två konditionspass och två styrkepass
5. Vara min egen PT, glöden att vilja förändra och förbättra sig själv måste komma inifrån.

Om ni har några frågor är det givetvis välkommet, jag ska försöka svara på dem i den mån jag kan!

Kan jag, kan du!

 

8 Responses to - 11 kg

 1. Emma says:

  Jag måste bara säga att jag tycker det är så starkt av dig att hålla dig motiverad! :)
  Hoppas på att jag snart ska få ordning på min fot så jag kan ta tag i latheten och ge mig själv en chans att komma i form som jag var på god väg med när jag mådde som bäst :)
  Du är en stor inspirationskälla <3

  • admin says:

   Hej finaste tjejen

   Tack så mycket för dina ord, vad gullig du är. Jag hoppas att du kan få ordning på fossingen din, så du får komma igång om det är det du vill. Det är ju en sån enorm glädje man känner när man kan göra sånt som man länge fått avvakta med, pga sin situation.

   TACK igen Emma, kram Madde

 2. Catarina says:

  Stort grattis! Du har hall rätt att känna dig stolt!
  Jag som går i vånda över min miserabla kropp och insikt om att jag behöver göra något åt den känner mig inspirerad av det du skriver.
  kram

 3. Jessica says:

  Åå vad du är duktig. Är såå imponerad på dej.
  Själv så känns allt bara blä när man sitter här hemma och tänker på hur man ser ut. Jag VILL men mer än så kommer jag aldrig till =( Går kanske ner nått kilo men sen är det stopp. Kan inte ens komma på vad som ska få mej att verkligen vilja. Jo visst vill jag gå ner 10-15 kg och få en kropp jag är nöjd med. Men jag hittar bara inte motivationen *suck*
  Men det känns skönt att se att du lyckas. Då finns det nog hopp för mej med en vacker dag då jag har hittat det som motiverar mej.

  Kram på dej
  Ps. Fika snart? =)

  • admin says:

   Hej Jessi

   Vad go du är, tack så mycket!

   Ja, man måste hitta sitt eget sätt som motiverar en. Jag tror att man ska fundera vilket liv man vill leva när man blir äldre om inte annat. Vill man orka göra saker, må bra och slippa märkliga följdsjukdomar – då är ett liv med godsaker alldeles för ofta, chips mm inte ett alternativ. Man måste ha det i sitt liv också, men i väl valda situationer.

   För mig handlar det även om att jag enbart har ett ben att stå på och det ska hålla så länge som möjligt.

   Självklart måste vi fika snart, det vore jättekul!

   Kram så länge =)

 4. Kul att se foton på dig – du är jättesöt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>