Orättvist att hänga ut olika hundraser!

On March 29, 2010, in Allmänt, by Supermadde

Idag läste jag en artikel på aftonbladet.se att en kvinna hade bussat sin rottweiler på polisen. För några veckor sedan läste jag om en hund som hade bitit en person, men rasen som hunden tillhörde avslöjades aldrig. Det har hänt alldeles för många gånger känner jag, så fort det är någon av de “tyngre” raserna, så som rottweiler, dobbermann, pitbull eller amstaff som har gjort något dumt, då ska det hängas ut hej vilt. Och gärna med någon talande bild där hunden har hela gapet öppet och fradga som kommer mellan tänderna så den ser livsfarlig ut. Men när det är någon “vanlig” hundras, golden retriver, labrador, chihuahaha (har fortfarande inte lärt mig hur det stavas) etc, då är det sällan som de hängs ut. Och framförallt inte med någon “talande”  bild.

Jag blir så fruktansvärt irriterad på detta fenomen! Och än mer irriterad blir jag över människor som dömer en hundras utefter sin ras. Jag har träffat på många hundar av den mindre sorten som har varit helt kokkobello och betett sig riktigt illa, bitit folk utan att någon ens har rynkat på ögonbrynen. Hade det i dem lägena varit en hund av “kamphundras” – då hade hunden med största sannolikhet blivit avlivad.

Men jag som har en rottweiler, jag blir genast dömd att jag har en så kallad “kamphund”. Jag blir rent ut sagt förbannad över detta, då allt i syvende och sist handlar om ledarskap och sunt hundtänkande. Varför låta hundraser ansvara över ägare som är dumma i huvudet och som utnyttjar en ras till sin egen idioti? En del hundraser har självfallet blivit framavlade för att ha en hög smärttröskel, ökad aggressivitet mot andra hundar etc. Men bara för att de tillhör en så kallad kamphundras, så betyder det inte att de används som kamphundar. Jag har träffat på många pitbulls, amstaffs mm i hundhagar som har  varit hur fina som helst och bra uppfostrade. Men sen finns det en liten klick människor som triggas av att ha en stark hundras och som använder den till sin egen maktförstärkare. Skäms på dem!

Det jag vill säga är att det i syvende och sist handlar om vilken typ av hundägare du är. Behandlar du en hund tillräckligt illa kan du göra vilken hundras som helst till en kamphund. Sen är det väl så att det blir mer eller mindre skador beroende på storlek av hund mm. Men lite skrämmande är det att golden retriver som sägs vara en sån fin familjehund, osakar flest plastikoperationer bland människor som har blivit bitna av hundrasen. Men de hängs inte ut?

Jag är en stolt rottweilerägare och jag kan inte tänka mig ett liv utan denna fantastiska ras!

 

0 Responses to Orättvist att hänga ut olika hundraser!

 1. A-K says:

  Kan inget annat än hålla med! Denna diskussion har vi haft otaliga gånger här hemma!

 2. Emma H says:

  Håller fullständigt med!
  Jag blir lika irriterad varenda gång jag läser om sådant, för det är ju mycket upp till ägaren vad det blir för hund.
  Av någon anledning är det många som tycker det är “gulligt” med småhundar oavsett hur de beter sig, som att det vore okej för att de är små.. =/

 3. admin says:

  Ja jag vet! Så fruktansvärt irriterande! Det verkar som en del tror att bara för att hunden är liten – är den liten i huvudet. En hund vet inte hur stor eller liten den är, sånt går inte de efter i sitt flockbeteende mm. Därför kräver varje hund en konsekvent ägare som är hundens ledare och inte behandla hunden som ett barn. (även om våra fyrbenta vänner är våra familjemedlemmar förstås) :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>