Fin artikel om Dennis!

On October 12, 2011, in Mot Alla Odds 2011, by Supermadde

Här kommer en artikel om Dennis, en av de andra deltagarna i Mot Alla Odds. Artikeln är publicerad i Kristianstabladet, 11 oktober 2011.

Riktigt fin artikel om dig Dennis!

________________________________________________________________________________________________

 

Han vandrar mot alla odds genom Afrika

Han föddes med en cp-skada och behöver rullstol för att ta sig fram. Men Dennis Junge, 23, från Kristianstad vill inte låta sig begränsas av sitt handikapp. Hans högsta dröm är att bli brandman.

– Tänk dig att hjärnan är chef på ett stort företag. Som dirigerar och fattar alla viktiga beslut. Till sin hjälp har chefen en sekreterare som kan sortera allt som går in och ut. Jag har ingen sådan sekreterare – och det händer att chefen kollapsar.

Så beskriver Dennis Junge sitt dolda funktionshinder. Han har en perceptionsstörning som gör att hjärnan inte kan sortera intryck.

– Om det händer för mycket runt omkring mig på en gång lägger hjärnan av. Jag måste lära om, som att varje dag göra något så självklart som att borsta tänderna.

Öppen, verbal, social

Vi möts över en fika. Dennis är öppen, verbal och social – först när man kikar under bordet ser man att han sitter i en nätt rullstol.

Som liten kunde Dennis inte gå själv, men efter en ryggmärgsoperation vid fem års ålder lärde han sig sakta. Och jobbar ständigt med att upprätthålla sin fysik genom träning.

I november kan vi följa Dennis i SVT:s dokumentärserie ”Mot alla odds”, där han som en av tio funktionshindrade vandrar 150 mil genom Afrika.

– Jag hoppas att folk ska se en ny sida av mig och mitt funktionshinder och att jag kan inspirera andra, visa att inget är omöjligt.

Vad drömmer du om att göra i framtiden?

– Min dröm är att jobba inom räddningstjänsten, helst som brandman. Jag vet att det krävs en enorm fysik, men jag tänker kämpa. Jag vägrar ge upp.

Dennis flyttade från Värnamo till Kristianstad när han började på Riksgymnasiet för rörelsehindrade ungdomar. Då hände det massor.

– Jag började spela innebandy, och efter examen var jag med och startade ett lag i Kristianstad. Nu är vi Sveriges näst största rullstolsinnebandylag. I dag bor Dennis i en egen lägenhet och arbetar som idrottsmedarbetare för funktionshindrade ungdomar.

– Jag har hemtjänst, men det är liksom fel sorts hjälp. Jag kan äta, skita och sätta på tv:n själv. Jag vill ha en assistent som kan fungera som min hjärnas sekreterare, som kan hjälpa mig prioritera i vardagen. Men jag anses vara för frisk för personlig assistens, alla utredningar och beslut tar så lång tid

Ålder: 23.
Bor: På Österäng.
Familj: Pappa med ny fru i Värnamo, mamma i Jönköping, tre yngre helsyskon och en äldre halvbror.
Gör: Jobbar som idrottsmedarbetare på Furuboda kompetenscenter, hjälper funktionshindrade ungdomar med fysisk aktivitet.
Intressen: Spelar innebandy i Kristianstad Black Spiders. Älskar sport och går gärna på hockey-, handbolls- och fotbollsmatcher. ”Jag har sett alla KDFF:s hemmamatcher den här säsongen.”
Aktuell: Medverkar i SVT:s nya realityserie ”Mot alla odds”, där tio funktionshindrade personer ger sig ut på expedition genom Afrika. Serien börjar sändas den 7 november

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>