Osseointegration

On March 15, 2010, in Ampislivet, by Supermadde

Jag har ännu en gång börjat fundera om jag någon gång i livet ska genomgå en så kallad osseointegration. Det är en operation där man förankrar en skruv i själva skelettet och som sedan protesen fästs direkt i. Som patient behöver man alltså inte ha hylsa längre då, vilket är mitt stora problem.

Säkerligen kommer forskningen kring detta bli bättre och bättre. I dagsläget vet jag att man inte klarar av att springa om man har en osseointegrerad protes, den klarar helt enkelt inte av det. Jag funderar dock på hur det går att rida med den?

Jag skulle ljuga för mig själv om jag säger att jag är helnöjd med min hylsa, för det är jag verkligen inte. Det går inte att komma ifrån att det känns oäkta att ha en hylsa kring benet, byxorna blir tightare och det känns allmänt bökigt, framförallt på sommaren. Men samtidigt så känns det inte så lockande att ha en skruv som sticker ut ur stumpen, en ingång till baciller osv (med tanke på min historik kring den inopererade protesen). Hur gör man de dagar man vill gå i kjol utan protes? Ska man ha något över skruven för att den inte ska synas/skydda den? Hmm… jag vet inte. Jag ska ta med mig lite av mina funderingar tills jag träffar Lasse på OT-center och höra vad han tycker. 

Ingreppet görs i två steg. Vid den första operationen sätts en specialdesignad titanskruv (sk fixtur) in i restskelettets märghåla. Därefter får skruven och den omkringliggande benvävnaden läka och integreras under 6 månader utan belastning. Under denna period kan en del patienter använda hylsprotes. Vid den första operationen behöver patienten vistas 5-7 dagar på sjukhuset.

Vid den andra operationen fästs en förlängningsdel av titan (sk distans) till fixturens nedre ände och tas ut genom ett hål i huden. Det är vid denna förlängningsdel som protesen sedan sätts på. Patienten behöver tillbringa 10-12 dagar på sjukhuset vid den andra operationen. Speciell omläggning av hudgenomgången krävs under 2-3 veckor efter operationen.

Efter operationerna följer rehabilitering och protesförsörjning som sker under ledning av sjukgymnast och ortopedingenjör vid Sahlgrenska Universitetssjukhusets Ortopedklinik. Träning för att belasta skelettet påbörjas 4-6 veckor efter den andra operationen. Full belastning och gående utan stöd tillåts efter ca 6 månader. Behandlingens totala längd, inklusive de båda operationerna, rehabilitering och protesförsörjning beräknas till 12-18 månader.

Med andra ord är det en operation som verkligen kräver sin tid och tålamod av mig som patient. Det innebär att jag inte kommer kunna rida på en väldigt lång tid, inte använda protes alls mm. Och frågan är om det är värt det?!

Jag har talat med en del klienter genom jobbet som har en osseointegrerad protes och nästan av alla de jag pratat med är supernöjda. Framförallt är alla nöjda med att slippa hylsan då den är en stor anledning till att många genomgår en sån här operation.

Det tål verkligen att fundera över…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>