Cancer kan höja ungas livskvalitet

On March 15, 2010, in Ampislivet, by Supermadde
Ett cancerbesked sänker livskvaliteten. Men efter något år är ungdomar som överlevt en cancersjukdom mindre oroliga och nedstämda och har högre livskvalitet än sina jämnåriga kamrater. De positiva effekterna finns kvar efter flera år.

Det framgår av en svensk studie, som publiceras i facktidskriften European Journal of Cancer. – För de flesta ungdomar som insjuknar i cancer verkar den traumatiska upplevelsen att på längre sikt främja den personliga mognaden och öka uppskattningen av livet. Men det finns också de som kan behöva särskild psykologisk hjälp, säger professor Louise von Essen vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet.

Studien omfattar 61 ungdomar som behandlats vid någon av barncanceravdelningarna i Lund, Umeå eller Uppsala. En kort tid efter att de fick sin diagnos och vid upprepade tillfällen fram till fyra år senare har de följts upp med telefonintervjuer där de besvarat frågor om oro, ångest, nedstämdhet och livskvaliteten. Samma frågor har även besvarats av en jämförelsegrupp som bestått av 300 ungdomar i samma åldrar utan någon cancersjukdom.

Som väntat visar svaren att ett cancerbesked är ett trauma med negativa effekter på livskvaliteten. När den första intervjun gjordes en kort tid efter cancerdiagnosen hade de unga cancerpatienterna betydlig lägre livskvalitet och var mer nedstämda än ungdomarna i jämförelsegruppen.
- Men redan efter ett år hade dessa skillnader mellan grupperna försvunnit och efter 18 månader var cancerpatienterna till och med mindre oroliga och skattade sin livskvalitet klart högre än ungdomarna i jämförelsegruppen. Efter fyra år kvarstod dessa positiva effekter, säger Louise von Essen.

Cancer är en potentiellt dödlig sjukdom och under uppföljningsperioden avled några av ungdomarna i studien. Men trots att de unga cancerpatienterna visste att de inte säkert var botade visade de inte vid något tillfälle, inte ens direkt efter cancerbeskedet, en högre grad av oro och ångest än de friska ungdomarna i jämförelsegruppen.

Inom psykiatrin är posttraumatiskt stressyndrom ett välkänt begrepp. Enligt forskarna visar deras och flera andra studier att det också finns skäl att tala om motsatsen, en slags positiv posttraumatisk mognad.
- Det är dock viktigt att påpeka att denna positiva utveckling gällde de unga cancerpatienterna som grupp. Enskilda patienter hade både svåra och långdragna psykiska reaktioner. Det är viktigt att vi utvecklar bra metoder för att tidigt upptäcka och hjälpa också dem, säger Louise von Essen.

Källa: www.unt.se

Leva livet, nu ska jag leva livet!!

 

2 Responses to Cancer kan höja ungas livskvalitet

  1. Emma H says:

    Intressant studie måste jag säga, det låter som man har det rätt så bra ändå X)
    Fast det kommer ju alltid bra saker även ur dåliga och jobba ting. (Säger den obotliga optimisten).
    Hoppas allt är bra :)
    Kram Emma

  2. admin says:

    Hej gumman!

    Ja men visst är det så, att det oftast kommer bra saker ur det dåliga som händer i ens liv. Ibland är det väl bara svårt att se det när man är mitt i, men när man får distans till allt så kommer väl insikten successivt.

    Jag är en av dem som säger att jag är tacksam för att jag fick cancer, annars skulle jag ju inte vara den jag är idag :)

    Hoppas allt är bra med dig.

    Stor kram, Madde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>