Ont i höften…

On October 26, 2010, in Ampislivet, by Supermadde

Jahapp… då var glädjen över att ha fått mitt nya ben med passande hylsa över. Suck!

Jag ska få två sorters hylsor. Dels den som jag “alltid” har haft, där hylsan går under sittbensknölen och sen en hylsa där den går runt sittbensknölen. Den modellen slutade jag att ha för länge sen pga att jag tyckte att den gjorde en ful rump-pushup. Ena sidan av rumpan, eller skinkhalvan om jag ska uttrycka mig så, blev högre upp än den andra. Även om man vill att rumpan ska vara “uppåt”…. men nej… inte i detta fallet…

Igår fick jag den här hylsmodellen igen för att testa först. Jag kände att jag måste gå utanför min egen comfort zone och prova den igen. För det kunde ju ha förändrats! I början var det lite stappligt och dant men efter ett tag gick allt bättre. Pga rump-pushupen så korrigerade Lasse detta med att skära ner en del av silikonhylsan, för att det inte skulle bli något tryck på huden. Det i sin tur ledde till att det blev tryck från sillikonkanten, på huden. Och efter ett tag när jag gick så gjorde det bara ont. Jag fick sen en tygbit som eventuellt ska underlätta i det området samt att Lasse värmde ut silikonet litegrann.

Efter ett tag kände jag en obekväm smärta/värk i min höft, i själva höftkulan. Vilket jag aldrig tidigare har känt. Det kan möjligtvis bero på att Lasse höjde upp mitt ben ca 1 cm-1,5cm. Jag vet inte exakt. Jag har ju alltid velat ha lite kortare ben pga snubbelrisken som jag tycker är lite läskig, just när jag inte känner vart mina “tår” är osv. Om jag i ca 5 år har haft en protes som har varit lite kortare än mitt ben som jag har kvar, så kan det ju vara så att höften har blivit “nedsänkt” eller sne. Men det är samtidigt en känsla jag inte vill ha.

Ikväll så hjälpte vi Therese med insläppet av alla hästar då hon var i Sthlm och hälsade på Nadde och Minou. Jag såg det som ett ypperligt tillfälle att testa benet igen och det känns verkligen helskumt. Dels går jag inget snyggt (även om jag igår såg i spegeln att jag var mer liksidig över bäckenet) plus att det gör ont i höften. Och nu när jag sitter här och skriver detta känner jag av höften…

På fredag ska Lasse få mitt blivande finben och så ska de byta hylsa på den under måndag-tisdag nästa vecka. Så på tisdag får jag prova min vanliga hylsmodell igen och det ska bli intressant att se om jag kommer känna av höften då också…

Att det ska vara så svårt ibland…

 

3 Responses to Ont i höften…

 1. Petterbra says:

  Hmmm. Inte kul. Varför måste du ha två hylsor? Det är väl du som bestämmer vad som känns bra/skönt?
  Självklart är det väl bra att lyssna på proffsen som kan känna till vad vetenskapen har hittat på sedan senast.

  Om du nu får problem med höften kan det kanske vara “träningsvärk” för att du inte har haft den typen av hylsa på länge.

  Med två riktiga hyfsat fungerande ben är jag ju inte rätt man att ge dig råd om hur din protes ska fungera men jag vet att det är du som har rätt.

  Ta inte skit och bry dig inte om vad andra säger att du ska använda. Det är din kropp och du ska känna att det känns bra. Både fysiskt och mentalt.

  Prova gärna de olika förslagen och hylsorna men var bestämd och tala om vad som känns bäst och vad du vill ha.
  Hela idéen med en protes är att brukaren vet bäst, inte de som betalar. Protesen ska ju hjälpa brukaren att leva det liv han/hon vill. Inte bara vara någon form av camouflage för en förlorad lem.

  Annars kan du ju lika väl hoppa på kryckor eller rulla runt i rulle permanent.

  Nu kanske jag tog i för mycket men jag upplever ibland att sjukvården talar om för en vad de tycker är bäst. Inte vad jag tycker bäst. Det är min kropp.

  Hoppas allt löser sig.

  • admin says:

   Jag har två hylsor av den enkla anledningen – två proteser! (egentligen tre) Därför tyckte Lasse i samförstånd med mig att det vore smart att testa på den här typen av hylsan igen. Lasse är en klippa och jag har fullt förtroende för honom.

   Jag hoppas innerligt att det är träningsvärk. Men det är nog mer själva skelettet isåfall som har träningsvärk i och med att det är själva höftkulan det gör ont i.

   Tack för omtanken!

 2. Petter says:

  Ahhh.
  Det förklarar saken med två hylsor. Jag trodde du skulle testa två olika på benet för att se vilken som var bäst.
  Även om jag inte förstår varför det skulle vara bra med två olika modeller. Är det för att du har ett “finben” och ett träningsben som olika hylosr kan vara bra?

  Tror säkert din klippa Lasse vet vad han håller på med. Vore konstigt annars men ibland kanske inte teorierna faller väl ut med riktiga livet.
  Synd bara att det tär lite på tålamodet att mixtra fram en bra lösning. Jag har ju inte erfarenhet från proteser men dock från andra områden.

  Ha en bra dag och lev livet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>