Solsjäl

On October 30, 2010, in Ampislivet, by Supermadde

Det var fantastiskt inspirerande och roligt att vara på Össurs seminarium igår för ortopedingenjörer och sjukgymnaster. Och jag är jättenöjd med min insats!

Det var en lång och givande dag. Det började 09.00 och slutade 16.00 och därimellan var det fullt ös. Jag var ju som sagt där i egenskap av amputerad och skulle vara en “gå-försöks-kanin”. Saffran som arbetar som sjukgymnast på Össur visade på hur man som ortopedingenjör och sjukgymnast kan mäta olika saker hos en amputerad, för att optimera protesförsörjningen etc. Hon gjorde denna så kallade “ampen” på mig och det var riktigt intressant. Det var alltifrån att jag skulle sitta på en stol, flytta till en annan stol, resa mig utan att ta stöd av armarna, resa mig med stöd av armarna, kliva över ett “hinder”, stå på protesbenet i 30 sekunder (vilket är riktigt svårt och kräver träning enligt mig (och för mig) ) och massor mer.

Sen på eftermiddagen var det så kallad gångträning. Hur man som patient ska lära sig att verkligen använda protesen på rätt sätt. Att verkligen komma över på protesbenet, trycka stumpen ner i hylsan och använda kraften ifrån höften i gången. Alla ortopedingenjörer fick gå en “varsin runda” tillsammans med mig där de fick känna på min högra sida och det tryck jag har därifrån och på tillbakavägen kände de med ett lätt tryck på min protessida. Det var kul! Ju “argare” jag blev, desto starkare blev jag. Och Saffran var som “vanligt” tuffast, hon gjorde att jag gick som om jag var superfull. Hihi…

Det var väldigt mycket mer som hände igår och det var riktigt kul att jag fick vara med. Jag hoppas att de är nöjda med min instas och att det blir fler gånger :-)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>