1,4 km utan skavsår!

On June 8, 2010, in Ampislivet, by Supermadde

Oj oj oj, jag skrev ju att jag skulle ta en långpromenad när jag kom hem. Sagt och gjort, jag tog tom med mig gångstavarna till min promenad (det känns som att det går fortare med stavarna). Jag kände ett bra flyt i kroppen och stumpen kändes helt ok i hylsan. Jag tror att omgivningen motiverar mig väldigt mycket, jag går ju förbi hästhagar hela tiden ;-) Idag “pressade” jag mig ända till brevlådorna och för att komma till dem passerar jag en brant uppförsbacke. Jag tog i rejält i backen och tryckte ifrån med stavarna för att träna armarna också och sedan kom jag till brevlådorna och lyckan inuti mig var enorm.

Detta var verkligen ett av mina delmål!!

När jag kom tillbaka till gården igen pruppade protesen lite av alla luft och lite svett som kommit inne i hylsan. Men det gjorde ingenting :-) Jag var överlycklig över att jag inte fått blödande skavsår, för idag gick jag min längsta sträcka någonsin i protesväg: 1,4 km!!! :-) För er som är riktiga gångentusiaster kanske ni rynkar näsan och tycker att det är “peace of cake”. Men för mig är det verkligen jättelångt att gå med protes och det känns så fantastiskt att ha klarat detta delmål. Nu blir nästa mål att kunna gå till grisbonden fram och tillbaka :-)

Hurra hurra hurra för mig och stumpen :-)

 

0 Responses to 1,4 km utan skavsår!

  1. Emma H says:

    Det låter verkligen underbart! :) Ett stort Hurra till dig!
    Många kramar

  2. Petter says:

    Hipp, hipp hurra.
    Jag är ju en sån dära långgångare men har aldrig gått med protes. Allt som ökar sträckan och når uppsatta mål är super.
    Nästa mål måste väl vara 2 km. Eller? Snart kan du kanske kräva ett vasst motionsben av landstinget. :-)

    Hur långt klara du med endast kryckor? Kan du kombinera kryckor och protes för att gå ännu längre?

    • admin says:

      Det allra långsiktiga målet är 5km, det vet jag en kompis som också är amputerad klarar. Dock har vi inte samma amputationsnivå, men det ska gå ändå :-)

      Dock måste jag skaffa mig en stegeäknare, så om någon har en till övers mottar jag gärna en som sponsring :-)

      Tyärr går jag jättedåligt med protes och kryckor, så det blir inget alternativ. Ett alternativ däremot kan bli att ta med skavsårsplåster, handduk att torka stumpen och min spinacker så jag kan sätta om benet under promenixen :-)

  3. Petter says:

    Det är ett bra mål. 5 km är en lagom lång sträcka som ger lite extra, beror ju i och för sig på kondisen hos den som går. :-)

    När jag frågade om protes + kryckor-kombon tänkte jag att det kanske gick att använda kryckorna som avlastning så du slipper sätta i protesen så hårt.
    Har jag helt fel? Kan man inte gå så?
    Jag tänker ju på hur tvåbenta kryckgångare ibland gör. Eller som när man brutit foten och endast får belasta till en viss gräns.

    Förstår du hur jag tänker? Förresten, vad är en spinacker? På båtar vet jag men inte på ett lösben. :D

    Kämpa på och hoppas du når dina mål. Motion är ganska kul när man fått in rytmen.

    • admin says:

      Kryckor-protes kombon funkar tyvärr inte för mig som har lårbensprotes. Jag behöver belasta protesbenet fullt ut, för att mekaniken i knäet ska fungera till 100%. Så jag kan säga att jag går sämre om jag går med kryckor och protes, än om jag bara går med protesen :-)
      Spinacker är en form av “strumpa” i spinackertyg som jag sätter på stumpen och sedan drar igenom hålet i hylsan på protesen, för att skapa ett undertryck så att protesen sedan sitter fast :-)

      Ja, motion är fantastiskt roligt. Tråkigt att ha protes i sånna lägen, jag har alltid varit mer i luften än på marken innan min sjukdomstid…

      Trevlig onsdag!

  4. Petter says:

    Aha

    Tack för att du förklarar. Frågar man inget får man inget veta. Som maskiningenjör utan examen är jag alltid intresserad av hur saker och ting fungerar.

    Jag vet faktiskt vad du beskriver med spinacker men visste inte att det kallades så. Jag känner till en del metoder att fästa hylsan vid benet. ;-) Man snappar ju upp ett och annat via vetenskapliga medier.

    Kan förstå att du ibland tycker det är kasst med protes men du får göra vad du klarar av och ändå njuta av livet. Du kunde ju faktiskt varit död :-( Lev livet, tjejen…..

    Trevlig kväll.

    • admin says:

      Varsågod!

      Det är nog bara jag som kallar den för spinackern… hehe.. den har säkerligen något annat tjusigt namn :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>