Var chef över ditt eget liv!

On August 26, 2010, in Mina tankar, by Supermadde

När jag träffar nya människor frågar dem mig väldigt ofta hur jag “tacklar” att folk eventuellt tittar på mig i affären/på stan eller liknande, för att jag “bara” har ett ben. Och framförallt om jag tycker att det är jobbigt. En annan fråga som också brukar komma väldigt ofta är om jag tycker att det är OK att de frågar “vad som har hänt” mig. Och därför skulle jag vilja ägna ett inlägg åt detta för att ge min syn på saken.

Den största skillnaden i hur jag tolkar människors blickar och frågor beror på hur jag själv mår. Mår jag bra och “äger världen” brukar jag sällan ta illa åt mig när folk tittar på mig och ibland ser jag inte ens det, utan vänner som går bredvid mig kan eventuellt ta mer illa vid sig än vad jag själv gör. Däremot om jag är nere i en svacka och mår sämre blir det lättare för mig att vara som en “svamp” och suga åt mig alla blickar och framförallt – tolka dem negativt.

Jag vill ändå tro någonstans att vi ska vara chefer över våra egna liv. Det är i syvende och sist vi själva som bestämmer vad en eventuell blick betyder. Det kan lika gärna vara att människor jag möter tycker att jag är fin, har en snygg jacka eller bara att jag är en cool tjej. Självklart kan det även vara “en enbent” tjej som deras blickar säger. Jag möter människor på några sekunder och sen är det över, därför är det sååå otroligt viktigt att säga till sig själv att “jag är faktiskt mer än bara en tjej med ett ben – jag är ju Madde!” Jag ska trots allt leva med mig själv hela livet och därför är den relationen viktigast att vårda.

Om jag däremot möter människor och tänker “åh de tittar på mig bara för att jag har ett ben”, då är det ju jag som säger det. De har ju egentligen inte sagt att de tittar på mig av den anledningen. Men om jag däremot säger att de tittar på mig för att jag har en härlig karisma, då ger jag mig själv positiv input – vilket i längden ger mig mycket mer positiv energi än att bara tro att de tittar på mig för att jag har ett ben.

Jag brukar säga att jag har förmånen att välja vad människor ska tro och se hos mig. Jag har aldrig sett mig som “Madde med ett ben” – utan jag ser mig kort och gott som Madde. Sen att jag på ena sidan har ett ben som är kortare än det andra, det är fasiken bara en bagatell. Det är bättre att ha hjärnan och hjärtat på rätta stället, än kroppsdelar som är intakta medan huvudet är idiotiskt. Jag hoppas ni förstår vilken typ av människor jag syftar på ;-)

Om jag ger sken av att vara en tjej som symboliserar “tjejen med ett ben” – då är det vad andra kommer att se hos mig. När jag var på krogen för många herrans år sen (ok, kanske bara fyra år sedan) så var det en kille som kom fram till mig och frågade om jag hade skadat mig i skidbacken. Han hade inte ens sett att mitt ben var avkapat, utan la bara märke till kryckorna. Det säger ganska mycket tycker jag!

Jag har en kompis som också är amputerad och har inte levt som amputerad alltför länge. Han/hon är skeptisk till att träffa någon av det motsatta könet och varje gång han/hon blir avvisad på krogen tror han/hon att det beror på amputationen. När man lever med något som man själv tror att andra lätt kan “ogilla” är det så lätt att det är felet hos en. Det kanske inte behöver vara så, utan att man helt enkelt inte klickar på det sättet. Jag har sedan min amputation aldrig varit rädd för att träffa någon av det motsatta könet, jag har snarare sett det som en tillgång. Hellre ett ben och unik – än två ben och normal, som jag brukar säga :-)

I tonåren när jag hade min inopererade protes levde jag mycket mer i skam och rädsla att visa den jag var för killar, än vad jag gör idag. Då var allt som var fel “benets fel”, det kunde ju absolut inte vara någonting annat. En tjejkompis jag hade på den tiden trodde att alla killar dissade henne pga att hon hade mycket finnar och en annan kompis trodde att det berodde på att hon var överviktig.

Jag tror att alla människor lever med en inre rädsla av att inte duga åt andra och framförallt en partner. Att bli accepterad som den man är. För det måste ju vara “mig” det är fel på om andra inte vill träffa mig?!? Jag ser på det såhär: om människor inte vill vara med mig, toppen! Då ger de mig en indikation på att det är den typen av människor som INTE ska vara i mitt liv, vi är helt enkelt inte på samma våglängd och kommer inte funka kommunikationsmässigt. Så move on!

Det här med att folk frågar mig “vad som har hänt med mitt ben” är en annan intressant grej. Där beror det så otroligt mycket på hur folk frågar, när det i mötesskedet frågar och samt hur jag mår. Ett klassiskt exempel på när det INTE känns ok är detta:

När slamgubben kom hit till hästgården så skulle jag hoppa ner och skälla ut honom. De hade inte kunnat meddela Therese vilken vecka de skulle komma, och ännu mindre vilken dag. I och med att Therese har unghästar och hingstar är det av stor vikt att inte skrämma upp hästarna för en enorm tankbil som kommer. Och i och med det, viktigt att veta i vilken hage hästarna ska placeras för att minimera “skräm-risken”. Therese var borta i ett ärende då han kom så jag stolpar ner, laddar upp med alla argument och kände själv att jag tycker att det är såå enormt oserviceinriktat att inte kunna meddela ens vilken vecka.

Jag möter honom på stallbacken (och som tur var gick hästarna i en hage längre bort den dagen) och ifrågasätter honom (inte elakt) varför de inte ens kan meddela vilken vecka så man vet. Och vad han svarade har ingenting med det jag ska komma till. När han hade förklarat färdigt så höjer han rösten och frågar rätt ut i topphastighet: Vad har du gjort med benet, ridolycka????!!!!

Nu stoppar vi tiden lite… i det här läget kan man konstatera en tydlig sak. Han var inte intresserad av MIG osv, utan han var intresserad av att veta vad som hade hänt. Så att han skulle kunna komma hem och ha värsta historien att berätta när han kom hem. När människor gör på detta sätt ändrar jag mitt förhållningssätt ganska radikalt och svarade bara: Nej, hajolycka!

Han utbrister: Åh nej, är det sant?
Jag: Nej, jag skoja bara! Och sen gick jag därifrån.

Människor som inte ens har respekt nog att säga hej och prata med mig som person innan, har inte ens “rätt” att veta varför jag bara har ett ben. Då känner jag snarare att det är kul att de kan få ligga sömnlösa om nätterna och fundera på det. Däremot ödmjuka människor som frågar efter att de har pratat med mig ett tag, kemin oss emellan känns ok och det görs på “rätt” sätt – då berättar jag mer än gärna på den livsresan jag har varit med om.

För att göra en liten summering av inlägget ovan vill jag säga till er: var er egen chef i livet, det ni utstrålar utåt till andra ger en vägledning till hur människor ska uppfatta er. Om ni utstrålar självsäkerhet och glädje, då kommer folk minnas er som glada och karismatiska. Så passa på att välj hur folk ska tolka sitt första intryck av er! :-)
Och människor som inte är trevliga eller såna som ni inte tycker om, se de som vägvisare till vilken typ av personlighet ni vill ha med i erat liv – inte att det är fel på er!

Var din egen unika person, det tänker jag vara! :-)

 

12 Responses to Var chef över ditt eget liv!

  1. Lotten says:

    Madde, vilket fantastiskt inlägg. TACK för att du delar med dig av din erfarenhet och visdom. Kram! //Lotten

    • admin says:

      Hej finaste Lotten!

      Vad kul att du tyckte om inlägget, vad glad jag blir :-) Det betyder mycket att höra för mig!

      Stor kram till vackra du!

  2. Petter says:

    Långt men mycket intressant inlägg. Var din egen chef är även min paroll. Ingen annan människa ska styra/kontrollera mitt liv.
    Att vara annorlunda kan ibland kännas lite ensamt men vi är alla någon gång annorlunda. En del av oss lite oftare :-)

    Jag tror nog att du är en ganska stark människa som faktiskt inte bryr dig speciellt mycket om andra människor spanar in dig som den “enbenta tjejen”.
    Å andra sidan kan du väl knappast förebrå dom som tittar lite extra. Hur ofta ser man en snygg enbent tjej på stan? ;-P Självklart är du lite annorlunda och det skapar ju uppmärksamhet.
    Det värsta måste ju vara de människor med total avsaknad av respekt som ställer personliga frågor eller bara frågar varför man gör si eller så eller ser ut som man gör.
    Har själv någon enstaka gång råkat ut för det men inga större problem då jag är en stark människa med ett gigantiskt självförtroende och därför ger svar på tal.

    Ganska konstigt att en del är så totalt ouppfostrade att de tror att de har rätt att ställa vilka frågor de vill eller bete sig hur som helst. Respekt och ödmjukhet är två ord som inte alla riktig förstår.

    P.S Tänk även på alla de människor du möter som inte ens lägger märke till din enbenthet. Eller dom som ser det men bara tolkar det som fullständigt naturligt. D.S

  3. Therese says:

    Ett mycket klokt inlägg Madde. Kan inte annat än att hålla med dig.
    Kram !!
    //Therese

    • admin says:

      Hej Therese!

      Vad roligt att du är här och tittar förbi, välkommen :-)

      Vad kul att du tycker så, tack så mycket!

      Hur är allt med dig? Maila gärna i såfall…

      Stora kramar, Madde

  4. Anki says:

    Håller med de övriga, ett jättebra inlägg!!

    Och bara så du vet (om du nu minns första gången vi träffades) så knallade jag rakt fram till dig där mitt i min salongsberusning för jag tyckte du var så jäkla snygg och snyggt sminkad, och tänkte att jag skulle tala om det för dig :-) Sen att vi diskuterade smink och du värvade en ny MK kollega är en annan historia ;-)

    Väntar på ett spontanbesök nån dag framöver :-D

    • admin says:

      Hej fina tjejen!

      Vad kul att du är här och kikar in :-) Har följt din goffarhelg och dietvecka nu… hihihi.. Hur känns det?

      Ja, jag kommer verkligen ihåg första gången vi träffades. Jag tyckte du var en sån sjukt söt tjej och glad och sprallig, jag är jätteglad över att du kom fram till mig :-) Ja, det andra är en annan historia… hihi

      Ja, får se när vi är i Metropolen Björklinge igen, men då är ett spontanbesök bokat!

      Hur är det med Kira? Läste att lillskruttan blivit 1 år… helt otroligt vad tiden går, hon kom ju nyss!?

      Stor kram, Madde

  5. Emma says:

    Kan inte låta bli att dra på munnen, det är ju verkligen sådär det kan vara ibland.. Känner igen det allt för väl :)
    Många kloka ord, bra skrivet:)
    Kramar!

  6. Anki says:

    Jodå jag har dig på Bloglovin så kikar in titt som tätt :-)
    Ja både Kira och Tova har fyllt ett år, tiden bara rullar iväg!
    Min diet sprack på kräftdkivan igår, men idag blev det nya tag så man akn säga att det bara var ett snedtseg ;-) Ska ner 10 kg till jul har jag tänkt, gick ner 16 kg i våras och upp 2 kg under sommaren. Sen när jag är där du är nu, tillbaka till den vikten man en gång vägt (GRATTIS förresten :-D ) då ska jag leva normalt igen! *Längtar*
    Ser fram emot en dörrknackning och massa hundskall snart ;-)

    Kram på dig härliga tjejen!

    • admin says:

      Vad kul att bloglovin finns :-)

      Ja, det är helt sjukt vad tiden rullar iväg. Snart är vi 70 och har löständer… hahaha…

      Vad kul gumman, det är bara att ta nya tag! :-) Tack så mycket, det känns kanon. Ja, jag kommer absolut förbi nästa gång vi är i Björklinge, sist vi var där var inte ni hemma :-)

      Puss på dig stjärnsmile :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>